Wersja twojej przeglądarki jest przestarzała. Zalecamy zaktualizowanie przeglądarki do najnowszej wersji.

MIODY 

ZESPÓŁ PASIEK ŚWIĘTOKRZYSKICH
"Pszczeli Dworek"
tel. 41 307 34 49
602 69 54 34


25-900 Kielce Dyminy

ul. Folwark 1

pszczelidworek@interia.pl

MIODY NEKTAROWE

MIODY SPADZIOWE

LEŚNY
(NEKTAR-SPADŹ)

PRODUKTY PSZCZELE

PIERZGA

AGROTYSTYKA

GOSPODARSTWO AGROTURYSTYCZNE
"Pszczeli Dworek"
tel. 41 307 34 49
784 34 44 64


 25-900 Kielce Dyminy

ul. Folwark 1

pszczelidworek@interia.pl

PYŁEK KWIATOWY -  bogate źródło witamin

Pyłek kwiatowy – jest zbierany przez  pszczoły jako wysokobiałkowy pokarm, który magazynowany jest w plastrach w postaci tzw. pierzgi.  Ten sam pyłek może być wykorzystywany jako wartościowa odżywka dla dzieci i dorosłych.
Pyłek  jednoodmianowy -  wykazuje zróżnicowane działanie farmakologiczne w stosunku do narządów  i czynności organizmu człowieka:
akacja – uspakaja, reguluje czynności żołądka,
mak polny – uspokaja, nasenny, przeciwkaszlowy,
głóg – zapobiega kruchości naczyń włosowatych,
kasztanowiec – reguluje krwiobieg tętniczy,
tymianek, macierzanka – regeneruje w zmęczeniu umysłowym,
jabłoń – przeciwzawałowy,
gryka – rozszerza naczynia włosowate, obniża  ciśnienie krwi,
jeżyna – uspakaja,
rzepak – wzmacnia pracę mięśnia sercowego,
wierzba – reguluje czynności żołądka.

Najbardziej wartościowe dla człowieka składniki pyłku to: witaminy, białka, tłuszcze, substancje mineralne i hormonalne. W skład kompleksu witamin o działaniu wielokierunkowym wchodzą witaminy: A, B, B1, B2, B6, B12, C, E, H, K, P, PP, kwas pantotenowy, kwas foliowy.

Pyłek kwiatowy jest bogaty w aminokwasy, a ich ilość jest znacznie wyższa niż w innych produktach spożywczych, np. w serach i mięsie wołowym.

Do głównych pierwiastków występujących w pyłku należą: magnez, potas, wapń, miedź, żelazo, krzem, fosfor, siarka, mangan, selen, a ich ilość zmienia się w zależności od gatunku roślin z którego jest zbierany i miejsca ich występowania.

Wskazania:

1. Okresy zdrowienia, stany wyczerpania i zmęczenia ze  spadkiem napędu psychoruchowego, niedobory witaminowe oraz osłaniająco przy leczeniu antybiotykami.
2. Choroby przewlekłe i wyniszczające, ostre i prze-wlekłe choroby zakaźne.
3. Dzieci: niedostateczne odżywianie z braku łaknienia, niedobór witamin i pierwiastków śladowych.
4. Niedokrwistość wywołana niedoborem żelaza i inne rodzaje niedokrwistości. Normalizacja wskaźników hematologicznych występuje najwcześniej w poziomie Fe oraz hemoglobiny.
5. W sytuacjach złego znoszenia doustnych preparatów żelaza.
6. Wypadanie włosów, zwiększona łamliwość i nad-mierna miękkość paznokci, pęknięcia w kątach ust.
7. Hiperlipidemia i miażdżyca. Pyłek pszczeli obniża poziom lipidów we krwi, skraca czas fibrynolizy, zmniejsza zawartość fibrynogenu oraz zmniejsza agregację płytek krwi u ludzi.
8. Działa ochronnie i odtruwająco na komórki wątroby. Chroni wątrobę przed szkodliwym wpływem toksyn bakteryjnych i wirusowych oraz trucizn (alkohol), niewydolność wątroby, stany zapalne i zatrucia wątroby.
9. Zapalenia i przerost gruczołu krokowego.

Czas kuracji pyłkowej wymaga  długotrwałego stosowania, ponieważ uzyskanie trwałego efektu jest powolne.

Dawkowanie:
Pyłek naturalny zażywamy 3-4 razy dziennie po 1-2 łyżeczce.

Polityka dotycząca plików cookies

Ten serwis korzysta z plików cookies do przechowywania informacji na twoim komputerze.

Czy akceptujesz?